nedjelja, 16. veljače 2014.

Valentinovo zanimljivosti


  Za vrijeme rimskog cara Klaudija II svečenik Valentin je vjenčavao ljubavne parove.Oženjeni muškarci su bježali iz ratnih pohoda svojim ženama te je car kaznio svečenika Valentina odrubljivanjem glave dana 14.02.270 godine nakon Krista.

Za Valentinovo se u svijetu razmijeni oko milijardu ljubavnih čestitki . Više čestitki se pošalje samo za Božić.Po nekim statistikama u Americi  15 posto žena same sebi šalju cvijeće ili poklone, a 73 posto ljudi
je samo sebi kupilo cvijeće kao poklon za Valentinovo.

 Volim te na stranim jezicima, na talijanskom su dovoljne samo dvije riječi Ti amo.Na živopisnom Portugalskom volim te je Eu amo-te, ne treba zaboraviti  Francuski Je t'aime, na Ruskom se kaže
Ya lyublyu tebya. Naši susjedi Slovenci su slični nama sa ljubim te.I na kraju na esperantu :
Mi amas vin.

 Po nekim starim vjerovanjima naših baka vjerovanje je da ako žena na Valentinovo vidi pticu crvendaća, udat će se za mornara.Vidjeti  vrapca bi značilo da će imati siromašnog muža ali i vrlo sretan život. Za milijunaša će se udati ona koja vidi pticu češljugara.Po statistikama tri posto vlasnika kućnih ljubimaca na Valentinovo daruje svoje ljubimce.

 U svijetu se prošle godine za Valentinovo prodalo oko 200 milijuna ruža.Najviše se prodaju crvene ruže čija cjena u nabavi za Valentinovo poskupi 2 do 3 puta.Najpopularniji darovi poslije ruža su slatkiši sa 47 posto,a zatim slijede romantične večere u restoranima sa 35 posto, zatim nakit sa 17 posto te odjeća na kraju sa 14 posto.Valentinovo je idealan dan za prosidbu, pa se na Valentinovo zaruči od četiri do šest milijuna ljudi.Oko 30 posto žena smatra da je Valentinovo komercijalan blagdan te da je precijenjen, dok bi 50 posto žena prekunulo vezu da ne dobiju poklon za Valentinovo.Više od 80 posto muškaraca dar kupuje u zadnji tren.U Japanu na Valentinovo žene daruju muškarce čokoladom te one ne primaju darove. Muškarci daruju žene na  dan 14. ožujak.





Nema komentara:

Objavi komentar